Wednesday

Bio

Var på bio härom dagen med en kär vän och såg Circumstance (eller Förbjuden kärlek, som den översatts till på svenska) på Zita.


Ett drama som handlar om två tonårstjejer, Atafeh och Shireen, som är bästa vänner och lever i Teheran, Iran. Det växer fram en kärlek mellan bästa vännerna vilket varken Atafehs bror eller samhället godtar (tragiskt!). Atafehs bror, Mehran, bevakar tjejerna och lyckas på ett manipulativt sätt se till att det blir ändring i den annars så liberala familjen. 
Jag blev så sjukt provocerad av filmen, vilket antagligen är meningen. Att någon annan ska bestämma vem man ska tycka om eller gifta sig med känns så långt bort för mig. Eller att moralpolisen har rätt att ta in en på förhör (och kroppsundersökning!) för att man har kört bil själv med bästa vännen eller dubbat en film känns för mig bara absurt. Filmen känns ändå "modern" och rör upp mycket känslor. Även om början kändes aningen seg och de sorgliga klippen inte framkallade några tårar så tycker jag verkligen att det är en film värd att se. Den berör viktiga ämnen, som man redan har hört om men som tåls att uppmärksammas tusen gånger om.
Då filmen ifrågasätter den iranska regimen och visar kvinnor och män som rör varandra så fick filmen spelas in i Libanon istället för Iran, det säger ju en del. Se den!






Här kan du läsa dn's recension och svd's.

Och just det, ett plus för skön musik ska filmen också ha!

No comments: